Nyheter
Här publicerar vi artiklar och pressmeddelanden som ger dig information om det senaste från Brottsoffermyndigheten.
2024
4 december 2024
Beslut om bidrag från Brottsofferfonden publiceras den 19 december 2024
3 december 2024
Tidig upptäckt av våld är avgörande
För att hjälpa utsatta barn i förskolan satsar Barnafrid på en helt ny typ av utbildning. Bland annat med hjälp av Brottsofferoffermyndigheten.
– Tidig upptäckt av våld är avgörande för att skydda barn, säger Ulf Hjerppe, chef på Kunskapscentrum vid Brottsoffermyndigheten.
– Tidig upptäckt av våld är avgörande för att skydda barn, säger Ulf Hjerppe, chef på Kunskapscentrum vid Brottsoffermyndigheten.
2 december 2024
Utbildning ger stöd att lämna våldsamma relationer
Personer med funktionsnedsättning utsätts för våld i högre utsträckning än andra. Ibland kan de vara brottsoffer utan att veta om det. Genom att gå webbutbildningen Makten är min, som särskilt riktar sig till kvinnor och icke-binära, kan de få hjälp att upptäcka sin våldsutsatthet och ta sig ur destruktiva förhållanden. Utbildningen har tagits fram av Funktionsrätt Sverige med stöd av bland annat Brottsofferfonden.
29 november 2024
Brottsoffermyndigheten blir nationell strategisk samordnare för brottsofferfrågor
Stödet till brottsoffer uppvisar brister och är långt ifrån likvärdigt över hela landet. Det visade den kartläggning som Brottsoffermyndigheten redovisade tidigare i år. Regeringen ger nu myndigheten i uppdrag att ansvara för att samordna brottsofferarbetet på en nationell och strategisk nivå.
22 oktober 2024 - Pressmeddelande
Uppmanar Sveriges kommuner att agera
Hälften av landets kommuner saknar information till brottsoffer. Det visar en kartläggning som Brottsoffermyndigheten presenterade i våras. Myndigheten uppmanar nu kommunerna att agera och hjälper dem med underlag för att komma till rätta med problemet.
21 oktober 2024
Frågeplanket - stöd till barn som utsatts för sexuell exploatering på nätet
ECPAT Sverige är en barnrättsorganisation som stödjer barn och unga som utsatts för sexuell exploatering på nätet. Under åren har organisationen fått medel från Brottsofferfonden för att bland annat sprida information och utveckla verksamheten.
15 oktober 2024
EU-samordnare gästade Brottsoffermyndighetens jubileumskonferens i Umeå
Myndigheten firade i början av oktober 30 år med en jubileumskonferens på temat barn i rättsväsendet. EU-samordnaren för brottsofferfrågor Katarzyna Janicka-Pawlowska gästade konferensen och pratade om brottsofferarbetet på EU-nivå och det nya brottsofferdirektivet som förväntas komma under 2025.
14 oktober 2024
Varning för bedrägerier
Brottsoffermyndigheten varnar för bedragare som påstår att de mejlar från myndigheten. Bedragarna använder sig av myndighetens namn och ett fingerat e-postkonto.
11 oktober 2024
Tre uppsatser får pris av Brottsoffermyndigheten 2024
Ofrivillighetsbedömning vid våldtäktsbrott när målsäganden har en psykisk funktionsnedsättning, socialtjänstens och tandvårdens samverkan gällande våldsutsatta barn och manipulerade nakenbilder i svensk straffrätt. Det handlar de tre uppsatser om som nu får pris i Brottsoffermyndighetens uppsatstävling Brottsoffer i fokus.
10 oktober 2024
Nya schablonbelopp för sveda och värk
Nämnden för brottsskadeersättning har beslutat om nya schablonbelopp för sveda och värk vid brott som antas medföra psykisk personskada.
24 september 2024
Yrka minst 10 000 kronor i kränkningsersättning
Den 1 juli 2022 infördes ny lagstiftning på skadeståndsområdet. Lagändringen innebär att brottsoffer ska få betydligt mer i kränkningsersättning än tidigare. Bland annat höjdes den lägsta ersättningsnivån för en allvarlig kränkning från 5 000 kronor till 8 000 kronor. Trots detta ligger både yrkanden och domslut i flera fall kvar på den tidigare lägstanivån för kränkning.
17 september 2024
Bedrägeribrott ersätts sällan
Bedrägeribrotten fortsätter att öka, vilket Brottsoffermyndigheten tydligt märker av. Men möjligheten att få brottsskadeersättning för bedrägeri är i det närmaste obefintlig.
16 september 2024 - Pressmeddelande
Medverkan krav för ersättning
Trots fällande domar för gärningspersonerna har Brottsoffermyndigheten avvisat tre ansökningar om brottsskadeersättning. Anledningen är att brottsoffren inte bidragit till utredningen i den utsträckning som kan krävas av dem.
13 september 2024
Längre beslutstider än vanligt
Under de senaste åren har antalet ansökningar om brottsskadeersättning ökat, något som påverkar handläggningstiderna. Från det att du skickat in din ansökan tar det just nu omkring sex månader innan besked kan lämnas om hur ditt ärende har bedömts. Din handläggare kommer inte att kunna lämna ytterligare besked om ditt ärende via telefon eller e-post. Vi hoppas på förståelse för detta.
10 september 2024 - Pressmeddelande
Föräldrar till mördad dotter får ingen ersättning
Nämnden för brottsskadeersättning har beslutat att föräldrarna vars dotter mördades inte har rätt till någon ersättning. Föräldrarna hade tidigare dömts för brott mot dottern och hon omhändertogs några år före mordet.
2 september 2024 - Pressmeddelande
Höjd kränkningsersättning för ett sexuellt övergrepp
Brottsoffermyndigheten anser att den ersättning som domstolen dömt ut till en 16-årig flicka som utsatts för ett sexuellt övergrepp inte motsvarar den allvarliga kränkning som flickan utsattes för. Myndigheten har nu höjt ersättningen till 100 000 kronor.
28 augusti 2024 - Pressmeddelande
Höjd ersättning för mordförsök
Nämnden för brottsskadeersättning har beslutat att höja kränkningsersättningen för en nioårig flicka som utsattes för ett mordförsök. Gärningsmannen dömdes att betala 250 000 kronor. Brottsoffermyndigheten har nu höjt ersättningen till 350 000 kronor.
28 augusti 2024
Så fungerar brottsskadeersättning i Norden
Har du funderat över hur brottskadeersättning fungerar i de nordiska länderna? Nu finns svaret. Idag publiceras en rapport från en nordisk konferens om brottsskadeersättning som Brottsoffermyndigheten arrangerade hösten 2023. Där utbytte representanter från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige kunskap om varje lands system för brottskadeersättning.
27 augusti 2024
Webbplats för unga brottsoffer
Efter ett långt sommarlov är skolstarten en lättnad för många ungdomar. Många under 18 år utsätts för brott och kan må dåligt av det, eller så är de osäkra på om de faktiskt utsatts för något brottsligt. Det är även vanligt att känna osäkerhet inför polisanmälan och rättegång. Därför har Brottsoffermyndigheten tagit fram webbplatsen Jag vill veta.
27 augusti 2024
Brottsoffermyndigheten 30 år- en tillbakablick
Brottsoffermyndigheten grundades år 1994 med det övergripande målet att främja brottsoffers rättigheter, behov och intressen och är placerad i Umeå, något som Britta Bjelle, myndighetens första generaldirektör var drivande i. Myndigheten har gått från ett fåtal medarbetare till sextiotalet anställda som arbetar med myndighetens fyra verksamhetsområden brottsskadeersättning, regress, kunskapscentrum och Brottsofferfonden.
23 augusti 2024
Sök medel från Brottsofferfonden senast den 1 oktober
Den 1 oktober 2024 är sista ansökningsdag för att söka projektmedel från Brottsofferfonden i höstens ansökningsomgång.
19 juni 2024
Nästan 19 miljoner till projekt om brottsofferfrågor
Brottsofferfonden delar ut nästan 19 miljoner kronor till 140 projekt om brottsofferfrågor. Många projekt handlar om att nå ut till brottsoffer med information om olika stödinsatser som finns tillgängliga.
11 juni 2024 - Pressmeddelande
Kartläggning visar att stödet till brottsoffer brister
Stödet till brottsoffer uppvisar brister och är långt ifrån likvärdigt över hela landet. Bland annat erbjuder bara drygt hälften av Sveriges kommuner riktat stöd till alla brottsoffer. Det saknas även samordning mellan olika brottsofferstödjande aktörer. Det visar Brottsoffermyndighetens nya utredning, som också innehåller förslag på hur samordningsansvaret ska delas upp på tre olika nivåer och aktörer.
22 april 2024
Forskning kan förbättra barnförhör
Oavsett ålder har barn rätt att få upprättelse om de har utsatts för brott. Barn har rätt att komma till tals på det sätt som de behöver, men det är inte helt enkelt att säkerställa det under en förhörssituation, som skiljer sig mycket från ett vanligt samtal.
19 april 2024
Uppdaterad information om stöd till EU-medborgare bosatta i annat land vid terroristdåd
Att utsättas för ett terroristbrott är en skrämmande händelse och de som drabbas är ofta i stort behov av stöd och information. Brottsoffermyndigheten har information till offer, anhöriga och de som möter utsatta på sin webbplats. Nu har myndigheten också tagit fram särskild information till de offer som utsatts i ett annat land än där de är medborgare.
17 april 2024
Bedrägerioffer ersätts sällan
Bedrägeribrotten fortsätter att öka, vilket Brottsoffermyndigheten tydligt märker av. Men möjligheten att få brottsskadeersättning för bedrägeri är i det närmaste obefintlig.
15 april 2024
Nya ledamöter i Rådet för Brottsofferfonden
Rådet för Brottsofferfonden fattar beslut om fördelning av bidrag från fonden. Nu har regeringen förordnat nya rådsledamöter.
15 april 2024
Jag vill veta – en webbplats för unga brottsoffer
Får du vara kär i vem du vill, och får en kompis filma dig i duschen efter gympan? Det är några exempel på alla frågor som unga dagligen funderar på. Därför gör Brottsoffermyndigheten en nylansering av webbplatsen Jag vill veta. Där kan unga få information om sina rättigheter, om olika typer av brott, hur de kan få hjälp och varför det är så viktigt att ta hjälp av vuxna.
15 april 2024
Nya ledamöter och ersättare utsedda till Nämnden för brottsskadeersättning
Majoriteten av brottsskadeärendena på Brottsoffermyndigheten avgörs av beslutsfattande jurister. Vissa ärenden fattas av Nämnden för brottsskadeersättning. Regeringen beslutade under mars i år om en ny sammansättning i nämnden.
11 mars 2024
Begränsade möjligheter till statlig ersättning vid bedrägerier
Det är många brottsoffer som blivit utsatta för bedrägeri som hör av sig till Brottsoffermyndigheten med frågor om ersättning. Enligt brottsskadelagen finns det idag mycket små möjligheter att beviljas brottsskadeersättning för dessa brott.
5 februari 2024 - Pressmeddelande
Ökat antal miljoner krävs in från gärningspersoner
Ett av Brottsoffermyndighetens huvuduppdrag är att betala ut brottskadeersättning till brottsoffer som inte kan få ersättning från annat håll. Myndigheten kräver sedan tillbaka beloppet från gärningspersonerna. Under 2023 ökade andelen inbetalda återkrav med 18 procent, vilket motsvarar cirka 9 miljoner kronor.
29 januari 2024 - Pressmeddelande
Toppnotering i antalet ansökningar om brottskadeersättning
Antalet ansökningar om statlig brottsskadeersättning har ökat de senaste åren. Under 2023 ökade antalet inkomna ansökningar med 20 procent jämfört med året innan. Ökningen tros bero på att frågor som rör brottsoffer fått större utrymme i media och att ersättningsnivåerna för kränkning höjdes den 1 juli 2022.
26 januari 2024
Stöd till kvinnor som utsatts för våld
Projektet Stella fick bidrag från Brottsoffermyndigheten för att stödja kvinnor som utsatts för våld i nära relationer att återetablera sig i samhället. Projektet drivs av Röda korset, Kvinnojouren och Centrum för våld och har gjort skillnad för många kvinnor och deras barn.
15 januari 2024
Nya uppdrag för Brottsoffermyndigheten
I de nya uppdragen från regeringen ingår bland annat att sprida information om hatbrott och brott på nätet. Myndigheten ska även ta fram och sprida information om barns rättigheter och våldsutsatthet samt genomföra utbildningsinsatser på området.