Nyheter
Här publicerar vi artiklar och pressmeddelanden som ger dig information om det senaste från Brottsoffermyndigheten.
2021
21 december 2021
Drygt 32 miljoner till projekt om brottsofferfrågor
Över hundra projekt får dela på drygt 32 miljoner kronor när Brottsofferfonden fördelar bidrag efter 2021 års andra ansökningsomgång.
– Brottsoffer behöver få information om vilket stöd de kan få – oavsett vilka de är, var de bor eller vilka brott de varit utsatta för. Många av höstens projektbidrag går till organisationer som vill nå brottsutsatta i en rad olika miljöer och sammanhang, säger Anders Alenskär, generaldirektör för Brottsoffermyndigheten.
– Brottsoffer behöver få information om vilket stöd de kan få – oavsett vilka de är, var de bor eller vilka brott de varit utsatta för. Många av höstens projektbidrag går till organisationer som vill nå brottsutsatta i en rad olika miljöer och sammanhang, säger Anders Alenskär, generaldirektör för Brottsoffermyndigheten.
29 november 2021
Brottsoffermyndigheten genomför en kampanj mot näthat
Brottsoffermyndigheten startar i dag en informationskampanj mot näthat. Med kampanjen vill myndigheten uppmärksamma näthat i det demokratiska samtalet och bidra till att stödja personer som utsätts för näthat.
18 november 2021
Anders Alenskär är Brottsoffermyndighetens nya generaldirektör
Den 1 november 2021 tillträdde Anders Alenskär som ny generaldirektör för Brottsoffermyndigheten.
18 november 2021 - Pressmeddelande
Högre ersättning till barn som utsatts för upprepad brottslighet av närstående
Brottsoffermyndigheten har beslutat att höja ersättningsnivåerna för kränkning vid grov fridskränkning mot barn. Det är en vidareutveckling av den praxis som fastställdes i april 2021 när nivån för grov kvinnofridskränkning och grov fridskränkning mot nuvarande eller tidigare partner höjdes.
17 november 2021
Tre nya regeringsuppdrag till Brottsoffermyndigheten
Brottsoffermyndigheten har fått tre nya regeringsuppdrag. Uppdragen handlar om att fortsatt informera om sexualbrottslagstiftningen, att genomföra en informationsinsats mot näthat samt att följa upp funktionshinderspolitiken.
9 november 2021
Brottsoffermyndigheten har lanserat en ersättningsguide
Brottsoffermyndigheten har tagit fram en guide om brottsoffers möjligheter att få ersättning efter att ha utsatts för brott. Om du har några synpunkter på ersättningsguiden får du gärna höra av dig till oss.
21 oktober 2021
Tre vinnare får pris i uppsatstävling
Årets tre vinnare i uppsatstävlingen Brottsoffer i fokus är korade. De tre uppsatserna handlar om ekonomiskt våld i nära relationer, tillförlitligheten i förskolebarns utsagor och skadestånd i gränsöverskridande brottmål.
29 september 2021
Film om våld i ungas nära relationer
Få unga söker hjälp när de utsätts för våld i en nära relation och ungas berättelser om våldet tas inte alltid på lika stort allvar som när det gäller vuxnas nära relationer. Det berättar Carolina Överlien, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet, om i en film som Brottsoffermyndigheten har tagit fram.
15 september 2021
Effektiviserat EU-samarbete för information till offer för terrorism
Brottsoffermyndigheten har utsetts av regeringen att vara nationell kontaktpunkt för offer för terrorism. På myndighetens webbplats finns nu information på flera språk till både offer för terroristbrott och de som möter utsatta personer.
15 september 2021
Utredning föreslår höjd ersättning till brottsoffer
Förslagen har nu presenterats från den utredning som haft uppdraget att se över brottsoffers rätt till skadestånd och möjligheter till ersättning. Utredningen föreslår i flera fall fördubblingar i ersättningsnivåerna för kränkning med anledning av brott.
22 juni 2021
Nio miljoner till projekt om brottsofferfrågor
Brottsofferfonden delar i vår ut nio miljoner kronor till projekt om brottsofferfrågor.
– Flera projekt handlar om att organisationer vill nå ut med information till brottsoffer om det stöd som de kan lämna. Det är angeläget att nå ut med information till brottsoffer i många olika sammanhang, inte minst digitalt, säger Annika Öster, generaldirektör för Brottsoffermyndigheten.
– Flera projekt handlar om att organisationer vill nå ut med information till brottsoffer om det stöd som de kan lämna. Det är angeläget att nå ut med information till brottsoffer i många olika sammanhang, inte minst digitalt, säger Annika Öster, generaldirektör för Brottsoffermyndigheten.
18 juni 2021
Brottsoffermyndigheten har en ny webbplats
Brottsoffermyndigheten har tagit fram en ny webbplats. Vi har förbättrat innehåll och funktioner för att göra den mer tillgänglig för våra besökare. Om har några synpunkter du vill förmedla får du gärna höra av dig till oss.
15 juni 2021
Nytt barnfridsbrott kan ge fler barn rätt till ersättning
Den 1 juli 2021 införs ett särskilt barnfridsbrott som innebär att det blir straffbart att utsätta ett barn för att bevittna brott i en nära relation. Det ger en möjlighet för fler utsatta barn att få ersättning via skadestånd eller brottsskadeersättning.
15 juni 2021
Vanligt med våld i ungas kärleksrelationer
Mer än hälften av unga i åldern 15–19 år har varit utsatta för våld i den egna kärleksrelationen. Det visar en avhandling av Sibel Korkmaz, Stockholms universitet, som finansierats av Brottsofferfonden.
14 juni 2021 - Pressmeddelande
Oidentifierade offer för terrorism riskerar att gå miste om ersättning
Oidentifierade brottsoffer vid terrorattentatet på Drottninggatan 2017 riskerar att gå miste om möjligheten till brottsskadeersättning. Den 28 juni 2021 är sista ansökningsdag.
9 juni 2021 - Pressmeddelande
Näthat leder till omfattande självcensur
Mer än hälften av svenskarna har känt sig kränkta av sådant som andra skriver om dem på nätet. Det leder till omfattande självcensur. Särskilt utsatta är unga och personer med utländsk bakgrund. Det visar en ny undersökning av Brottsoffermyndigheten i samarbete med forskare vid Lunds universitet och Högskolan i Halmstad.
5 maj 2021
Högre ersättning till kvinnor utsatta för upprepat våld i nära relation
Brottsoffermyndigheten har beslutat att höja ersättningsnivåerna för kränkning vid kvinnofridsbrott. Det är framför allt den skärpta synen på brottsligheten som är anledningen till höjningen.
15 april 2021
Många brottsoffer vill kommunicera digitalt
Brottsoffer som ansöker om brottsskadeersättning kan numera kommunicera digitalt med Brottsoffermyndigheten. Det digitala alternativet används av över hälften av de som ansöker om ersättning, konstaterar myndigheten i ett nyligen redovisat regeringsuppdrag om bättre digitalt bemötande av brottsoffer.
15 april 2021
Förskolor i Dalarna känner sig säkrare att anmäla
Mora och Orsa kommun har utbildat förskolepersonal med hjälp av Brottsoffermyndighetens handledning Liten och trygg. Nu har projektet utvärderats med hjälp av medel från Brottsförebyggande rådet. Resultaten visar bland annat att personalen känner större säkerhet att göra en orosanmälan till socialtjänsten.
13 april 2021
Tre nya regeringsuppdrag 2021
Brottsoffermyndigheten ska genomföra tre nya regeringsuppdrag. I ett uppdrag ska myndigheten ta fram en ersättningsguide till brottsoffer. Ett annat handlar om hur myndigheten tillämpar barnkonventionen. Det tredje uppdraget är inriktat på att informera om den nya lagstiftningen mot hedersrelaterad brottslighet.
7 mars 2021
Så har Google Analytics använts på Brottsoffermyndighetens webbplatser
Brottsoffermyndigheten har använt analysverktyget Google Analytics för att samla in och sammanställa statistik. Nu har kopplingen till Google Analytics tagits bort på brottsoffermyndigheten.se.
22 februari 2021 - Pressmeddelande
Brottsoffermyndigheten lanserar en ny digital referatsamling
Brottsoffermyndighetens senaste referatsamling kommer nu i digitalt format. En nyhet är att det går att söka bland referat och nya beslut. Dessutom är det möjligt att skriva ut enskilda referat och spara länkar.
8 februari 2021 - Pressmeddelande
Ny utbildning för elever om frivilligt sex
Brottsoffermyndigheten lanserar en ny lärarhandledning och webbutbildning för att öka kunskapen i skolan om Sveriges sexualbrottslagstiftning. Frågan om hur samtycke och frivillighet kan ingå i undervisningen är aktuell. Förra veckan beslutade regeringen om läroplansändringar för kunskapsområdet sex och samlevnad.