Kvinna som sitter i soffan och läser på en ipad.

Yrka minst 10 000 kronor i kränkningsersättning

Den 1 juli 2022 infördes ny lagstiftning på skadeståndsområdet. Lagändringen innebär att brottsoffer ska få betydligt mer i kränkningsersättning än tidigare. Bland annat höjdes den lägsta ersättningsnivån för en allvarlig kränkning från 5 000 kronor till 8 000 kronor. Trots detta ligger både yrkanden och domslut i flera fall kvar på den tidigare lägstanivån för kränkning.

– Tyvärr får många brottsoffer i dag en lägre kränkningsersättning än vad de har rätt till. Har du utsatts för en allvarlig kränkning från och med den 1 juli 2022 har du som regel rätt till minst 8 000 kronor, och inte sällan ett mycket högre belopp, beroende på typ av brott och hur det gick till. Det finns ingen övre gräns. Vi anser att yrkandet bör ligga på minst 10 000 kronor. Eftersom domstolen inte kan döma ut ett högre belopp än vad du begär, är det viktigt att yrkandet ligger på rätt nivå, säger Magnus Öhrn, chef för brottsskadeenheten på Brottsoffermyndigheten.

För att du ska ha rätt till kränkningsersättning måste det enligt lagen vara fråga om en allvarlig kränkning av din person, frihet, frid eller ära. Den nya lagstiftningen från den 1 juli 2022 innebär i princip en fördubbling av kränkningsersättningen jämfört med tidigare. Vid vissa typer av brott, exempelvis våld och hot i nära relation, kan ersättningsbeloppen bli ännu högre än det dubbla. För många vanliga brott, som till exempel olaga hot och mindre allvarliga fall av misshandel, kan lägstanivån för kränkning bli aktuell. Lagändringen innebar att den höjdes, från 5 000 kronor till 8 000 kronor.

– Vi ser tyvärr fortfarande yrkanden och domslut för kränkningsersättning som ligger på den tidigare lägstanivån. Den lägstanivå som gäller för fall som inträffat den 1 juli 2022 och senare är 8 000 kronor. Värderas kränkningen till mindre än det beloppet är den inte allvarlig och därmed inte ersättningsbar, säger Magnus Öhrn.

Individuella bedömningar

Många undrar också om själva bedömningen av vad som utgör en allvarlig kränkning har påverkats av att lägstanivån höjts, något som inte är fallet, enligt Magnus Öhrn, även om han understryker att individuella bedömningar måste göras i varje enskilt ärende.

– Bedömer Brottsoffermyndigheten att det handlar om en allvarlig kränkning är det vanligare att kränkningsnivån hamnar på 10 000 kronor än 8 000 kronor, så länge kränkningen inte värderas till ett ännu högre belopp, säger han.

Brottsoffermyndighetens servicetelefon

Om du som brottsoffer är osäker och vill få vägledning på vad du kan yrka i skadestånd och inte får hjälp av ett målsägandebiträde är du välkommen att ringa till Brottsoffermyndighetens servicetelefon. Telefonen är bemannad varje vardag kl. 09.00–­15.00.

Läs mer om:

För mer information, kontakta gärna:

Magnus Öhrn, enhetschef för Brottsskadeenheten
Telefon: 090-70 82 88
E-post: magnus.ohrn@brottsoffermyndigheten.se