En pojke som håller en hand på flickans axel

Webbplats för unga brottsoffer

Efter ett långt sommarlov är skolstarten en lättnad för många ungdomar. Många under 18 år utsätts för brott och kan må dåligt av det, eller så är de osäkra på om de faktiskt utsatts för något brottsligt. Det är även vanligt att känna osäkerhet inför polisanmälan och rättegång. Därför har Brottsoffermyndigheten tagit fram webbplatsen Jag vill veta.

Under våren 2024 utvecklade och uppdaterade Brottsoffermyndigheten webbplatsen Jag vill veta där unga kan få information om sina rättigheter, om olika typer av brott, hur de kan få hjälp och varför det är så viktigt att ta hjälp av vuxna. På webbplatsen får barn och unga möjlighet att själva söka information om sin situation och var de ska vända sig för att söka hjälp.

Ett viktigt mål med webbplatsen är att barn och unga ska få tillgång till information som de förstår. Webbplatsen har därför anpassats till olika åldersgrupper utifrån deras situation och förutsättningar.

Jag vill veta är till för alla under 18 år som tror eller vet att de har utsatts för brott, eller är oroliga för en kompis eller ett syskon. Den är också till för dem som bara vill veta mer om vad som är brottsligt, vilka rättigheter de har, var det finns stöd, vad som händer om de anmäler ett brott och hur en rättegång går till.