En mobiltelefon på ett bord

Vad du ska göra om du utsatts för bedrägeri

Antalet bedrägerier ökar och drabbar många. Under julhandeln kan du riskera att utsättas för olika former av nätbedrägerier, som till exempel bluffannonser och sms eller mejl om falska paketleveranser. På webbplatsen Brottsofferguiden finns det nu mer information om vad som kan vara bra att tänka på om du drabbas. Möjligheten att få brottskadeersättning för bedrägeri är dock i det närmaste obefintlig.

Att utsättas för bedrägeri blir allt vanligare. Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att antalet anmälda bedrägeribrott ökat med drygt 50 procent under de senaste tio åren. Brottsoffermyndigheten får även in allt fler ansökningar om brottsskadeersättning till följd av bedrägerier. Men av de cirka tusen ansökningar om brottsskadeersättning för bedrägeribrott som kom in 2023 kunde myndigheten inte lämna ersättning i ett enda fall.
– Vi har dagligen kontakt med människor som är ledsna och känner skam över att de har blivit lurade. Det känns förstås inte bra att behöva meddela dem att de tyvärr inte kan få någon brottsskadeersättning, säger Magnus Öhrn, brottsskadechef vid Brottsoffermyndigheten.

Viktigt att polisanmäla

Trots detta är det angeläget att personer som blir utsatta för bedrägerier polisanmäler.
– Brottsutsatta vill inte berätta om vad de har varit med om. Det känns skamligt, de som blivit drabbade kanske känner sig irriterade och utnyttjade. Men berättar inte brottsutsatta om vad de varit med om kommer de inte börja bearbeta händelsen. Så det är jätteviktigt att berätta för sina anhöriga vad som har hänt och att polisanmäla, säger Kristoffer Morén Lingehall, förundersökningsledare på Polismyndigheten. 

Det har också betydelse för brottsbekämpningen att polisanmäla.
–Om de här brotten inte polisanmäls så får vi inte in rätt statistik, vi kan inte jobba rätt och ännu fler utsätts för bedrägerier.

Uppdaterad information om bedrägerier på Brottsofferguiden 

På Brottsofferguiden hittar du mer information om bedrägerier. Du som har blivit utsatt kan genom webbplatsen få en överblick över vad som är aktuellt i den situation du befinner dig i just nu. Bland annat finns information om vad du bör göra direkt du blivit drabbad av ett bedrägeri, om hur en polisanmälan går till och eventuella möjligheter till ersättning.

På Brottsofferguiden finns också information om exempelvis olika typer av bedrägerier och om bedrägerier som riktar sig mot juridiska personer. 

 

 

Bedragare anpassar metod efter situation och person 

En svårighet med att stoppa bedrägerier är att gärningspersonerna ständigt anpassar sina metoder utifrån situationen och vem eller vilka de försöker lura. Under exempelvis julhandeln är det därför viktigt att vara särskilt vaksam mot olika typer av annons- och försäljningsbedrägerier. Även falska annonser för välgörenhet kan förekomma. Det är också viktigt att vara uppmärksam på falska sms eller mejl om paketleveranser.