Utbildning ger stöd att lämna våldsamma relationer
Personer med funktionsnedsättning utsätts för våld i högre utsträckning än andra. Ibland kan de vara brottsoffer utan att veta om det. Genom att gå webbutbildningen Makten är min, som särskilt riktar sig till kvinnor och icke-binära, kan de få hjälp att upptäcka sin våldsutsatthet och ta sig ur destruktiva förhållanden. Utbildningen har tagits fram av Funktionsrätt Sverige med stöd av bland annat Brottsofferfonden.
Personer som lever med en funktionsnedsättning kan vara extra sårbara i olika situationer. Risken är också högre att de utsätts för våld och kränkningar, ofta av just de personer i deras närhet som de är beroende av. Funktionsrätt Sverige har därför tagit fram webbutbildningen Makten är min, som framför allt riktar sig till kvinnor och icke-binära med funktionsnedsättning.
– Tanken med utbildningen är att öka kunskapen hos målgruppen om vad som skiljer en hälsosam relation från en destruktiv. Genom att gå utbildningen kan du bli mer medveten om hur dina förhållanden ser ut, stärka känslan av att du har makten över ditt eget liv och göra det lättare för dig att ta dig ur ett våldsamt förhållande, säger Hanna Öfors, projektledare vid Funktionsrätt Sverige.
Fondbidrag för att ta fram utbildningen
Enligt Hanna Öfors föddes idén till webbutbildningen med anledning av ett tidigare projekt om sexuell hälsa bland personer med olika typer av funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom. Projektet, inklusive en kartläggning, genomfördes tillsammans med Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, år 2021.
– Resultaten visade att kvinnor och icke-binära med fysisk funktionsnedsättning är särskilt utsatta för våld i nära relationer. Vi sökte därför och beviljades medel från både Brottsofferfonden och Jämställdhetsmyndigheten för att utveckla och sprida en webbutbildning speciellt till dessa grupper.
Bildtext: På webbannonserna står: Du är viktig! Varje människa har rätt att bestämma över sitt liv. Återta makten över dina relationer! samt Inte allt våld syns på utsidan. Typer av våld: fysiskt, psykiskt, sexuellt, materiellt, ekonomiskt, digitalt, latent och försummelse.
Utbildningen Makten är min ska både fungera som ett stöd för att ge brottsutsatta en väg ur en våldsam relation och ett verktyg för att förebygga våldsutsatthet. En av utmaningarna med projektet, menar Hanna Öfors, var just att ta fram ett välbalanserat innehåll som både är brottsofferstödjande och våldsförebyggande – två områden som ligger nära varandra och hänger ihop.
– Det kan vara svårt att förstå och ta till sig att du är våldsutsatt, och just våra målgrupper kan också utsättas av personer som de ska få stöd av. Vår ambition med utbildningen var därför att förmedla hopp och lyfta fram vilket handlingsutrymme du har som våldsutsatt och vilka möjligheter du har att förändra din situation.
Nära samarbete med målgrupp och experter
En framgångsfaktor för projektet var att både prata med representanter från målgruppen, för att få höra mer om deras behov, och med experter från Brottsofferjouren Sverige och RFSU, för att få fram en fördjupad kunskap på området. Devrim Mavi, förbundssekreterare vid Funktionsrätt Sverige, upplever att det är väldigt nyttigt för alla inblandade organisationer att samarbeta i liknande projekt.
– Det är verkligen ett givande och tagande – genom att göra projektet tillsammans lär vi oss mer om varandras expertområden. Funktionsrätt Sverige är experter på funktionsnedsättning och vilka särskilda behov våra målgrupper har, medan andra organisationer sitter på kunskap om brottsutsatthet och våld, säger hon.
Bildtext: På webbannonsen står: Makten är min - webbkursen. Våld i nära relationer, hälsosamma relationer, egenvärde och egenmakt, samtycke och rättigheter och stöd.
Under gruppsamtalen med målgrupp och experter utkristalliserades sig särskilda teman för utbildningen. Förutom våld i nära relationer och hälsosamma relationer handlar det om egenvärde och egenmakt, samtycke och bristen på samtycke och rättigheter och stöd.
– När vi pratade med målgruppen kunde vi också ta fram fiktiva berättelser som grundar sig på verkliga händelser och situationer. Skildringarna illustrerades sedan för att garantera både anonymitet och representation. Det var också viktigt för oss att se till så att de som går utbildningen snabbt och enkelt kan logga ut och lämna den om det behövs, berättar Hanna Öfors.
Positiva reaktioner ger mersmak
När utbildningen var klar spreds den till Funktionsrätt Sveriges medlemmar, som består av drygt femtio rikstäckande funktionsförbund. Medlemsförbunden fick färdiga informations-kit om utbildningen, som direkt kunde publiceras i deras specifika kanaler och nyhetsbrev. Utbildningen marknadsfördes också via sociala medier. Dessutom spreds två webbsamtal om utbildningen, som främst riktade sig till yrkesverksamma.
– Vi har fått en väldigt positiv respons på utbildningen! Det är många som hör av sig om att det är så bra att utbildningen finns och att de vill ha fler informationssatsningar av samma slag, säger Hanna Öfors.
Funktionsrätt Sverige har nu planer på ett nytt projekt med brottsofferfokus som vänder sig till män, där de troligtvis ska samarbeta med helt andra organisationer.
– Vi är ännu bara i planeringsfasen och det är inte alls säkert att det blir en webbutbildning. Det viktigaste är att vi når ut med informationen, och det skulle också vara kul att variera lite på vilket sätt vi sprider kunskapen, avslutar Devrim Mavi.
Läs mer:
Om Funktionsrätt Sverige
Funktionsrätt – rätten att fungera i samhället på lika villkor – handlar om att alla människor fullt ut ska kunna ta del av sina mänskliga rättigheter och få ett likvärdigt liv. Funktionsrätt Sverige är en ideell paraply- och samarbetsorganisation för drygt femtio rikstäckande funktionsrättsförbund och patientorganisationer för kroniska sjukdomar. Uppdraget är att vara funktionsrättsrörelsens enade röst mot regering, riksdag och centrala myndigheter. Tillsammans representerar organisationen omkring 400 000 medlemmar.