Uppmanar Sveriges kommuner att agera
Hälften av landets kommuner saknar information till brottsoffer. Det visar en kartläggning som Brottsoffermyndigheten presenterade i våras. Myndigheten uppmanar nu kommunerna att agera och hjälper dem med underlag för att komma till rätta med problemet.
Varje år utsätts ungefär var femte svensk för brott och de som drabbas har rätt att få stöd, hjälp och i vissa fall även skydd. Något som alla brottsoffer är i behov av är korrekt, relevant, lättillgänglig och lättförståelig information. Kommuner ska ge stöd och hjälp till brottsoffer enligt socialtjänstlagen.
– När vi behöver information, oavsett vad det gäller, söker vi oss i första hand till nätet. Därför är det viktigt att kommunerna har korrekt och tillgänglig information till de som är brottsutsatta på kommunens webbplats, säger Anders Alenskär, generaldirektör på Brottsoffermyndigheten.
Kartläggningen visar att 60 procent av landets kommuner saknar riktad information på sin webbplats till brottsoffer, oavsett vad de utsatts för. Dessutom saknar 40 procent information till vissa specifika målgrupper, som till exempel de som utsatts för våld i nära relation.
Under hösten har Brottsoffermyndigheten tagit fram lättillgänglig information för att hjälpa kommunerna att ge uppdaterad och korrekt information till brottsoffer. Myndigheten kommer att kontakta de kommuner som angett att de saknar information på sin webbplats.
– Det är av stor vikt för brottsoffer att det finns stöd att tillgå. De behöver veta vart de kan vända sig för att få hjälp i en mycket utsatt situation, säger Sofia Norlund, utredare vid myndigheten.
För mer information, kontakta gärna:
Anders Alenskär, generaldirektör vid Brottsoffermyndigheten
Telefon: 090-70 82 11
E-post: anders.alenskär@brottsoffermyndigheten.se
Sofia Norlund, utredare vid myndigheten
Telefon: 090-70 82 03
E-post: sofia.norlund@brottsoffermyndigheten.se
Läs mer:
Några av rapportens olika delar
Sammanfattning av rapportens resultat
Sammanfattning av rapportens resultat
Brottsofferområdet är mångfacetterat och kan upplevas som svårnavigerat av brottsoffer. Flera olika aktörer ger stöd till brottsoffer, som polisen, aktörer inom rättsväsendet, kommuner och hälso- och sjukvård. Även ett flertal aktörer från civilsamhället ger stöd.
De flesta aktörer ger stöd i form av information och råd. Informationen är oftast avgränsad till det område som aktören är verksam inom eller riktad till en särskild målgrupp brottsoffer.
Stödet till brottsoffer är inte likvärdigt över landet. Mindre kommuner tenderar att erbjuda färre riktade stödinsatser och mindre specialiserat stöd än större kommuner. Vissa aktörer och verksamheter saknas helt i delar av landet och utmaningarna är särskilt stora i glesbygd.
I kartläggningen har Brottsoffermyndigheten fokuserat särskild på kommunernas brottsofferstödjande arbete. Samtliga kommuner fick besvara en enkät och drygt 70 procent av kommunerna inkom med svar. Resultatet visar att enbart 59 procent av kommunerna ger riktat stöd till alla brottsoffer. Det var något vanligare att kommunerna gav riktat stöd till särskilda målgrupper, som barn och personer utsatta för våld i nära relation. Bara en av tjugo kommuner följer upp sina insatser till brottsoffer.
Utvärderingar och uppföljningar av myndigheters brottsofferarbete visar på brister i brottsofferarbetet och att bristerna består över tid. För att brottsoffer ska få sina rättigheter tillgodosedda är det avgörande att de får korrekt, relevant och individuellt anpassad information. Kartläggningen visar att ytterligare insatser är nödvändiga.
Samordningen av aktörernas arbete på brottsofferområdet och samverkan mellan olika aktörer för att möjliggöra stöd till brottsoffer uppvisar stora brister. Det innebär att brottsoffer inte får den information och det stöd och skydd som de har rätt till. Bristande samordning får även till följd att brottsoffer själva får söka upp information och stödjande aktörer.
Gällande lagstiftning på brottsofferområdet ställer stora krav på samhällets aktörer att tillgodose brottsoffers behov. Det kan starkt ifrågasättas om brottsofferstödet i praktiken uppfyller lagstiftningens krav. I vissa fall saknas riktlinjer och stöd till verksamheter för att stödet ska bli lika över landet. Verksamheter behöver även följa de riktlinjer som finns.
Ett gott stöd till brottsoffer kräver god kunskap om brottsofferområdet, samordning av insatser och lättillgänglig information. Därtill krävs löpande uppföljning och utvärdering av området, något som idag saknas.