Vässade färgpennor

Tidig upptäckt av våld är avgörande

För att hjälpa utsatta barn i förskolan satsar Barnafrid på en helt ny typ av utbildning. Bland annat med hjälp av Brottsofferoffermyndigheten.
– Tidig upptäckt av våld är avgörande för att skydda barn, säger Ulf Hjerppe, chef för Brottsofferfonden och Kunskapscentrum vid Brottsoffermyndigheten.

Förskolan är ofta den första verksamhet ett barn möter utanför hemmet. Pedagogerna har en viktig roll i att identifiera signaler eller beteendeförändringar som tyder på att barnet inte har det bra hemma eller på förskolan. Genom att skapa en bra samtalsmiljö kan barn känna sig trygga att berätta om sina upplevelser, men pedagogerna måste även ha kunskap om hur de ska upptäcka, bemöta och agera när de misstänker att ett barn far illa.  

– Nästan alla barn i Sverige går i förskolan och att rikta sig mot just den verksamheten ger därför mycket goda chanser att nå många barn, berättar Ann-Charlotte Münger, lektor och docent på Barnafrid.

En utbildning för och av pedagoger

Våren 2021 skulle Barnafrids webbutbildning, Basprogram om våld mot barn och unga, genomföras i förskoleverksamheten i Haninge kommun. Där framkom behovet av att tydligare anpassa programmet utifrån förskolans behov, som utgår från pedagogernas arbete och utmanande situationer i vardagen snarare än att fokusera på mer övergripande frågor om våld.

Vi arbetade därför fram ett specifikt spår riktat mot förskolan. Utbildningen genomförs i den egna arbetsgruppen och bygger på ett kollegialt lärande, säger Ann-Charlotte Münger.

Ständig utveckling 

Under hösten har utbildningen kompletterats med ett nytt tema; Liten och trygg. Det är ett av Brottsoffermyndighetens verktyg som innehåller pedagogiska övningar om känslor och rättigheter. Tanken är att detta ska användas vid lek, samtal och skapande tillsammans med barnen. Övningarna hjälper barnen att sätta ord på känslor, lära sig om sina rättigheter och om kroppsgränser.

Det är viktigt att vuxna som möter barn har kunskap. Vuxna som möter barn måste våga tänka in våld i hemmet som en möjlig förklaring till när ett barn signalerar att det inte har det bra, säger Ulf Hjerppe vid Brottsoffermyndigheten. 

Utbildningen har fallit väl ut så här långt. Bland annat har förskolepersonalen fått ökad kunskap och antalet orosanmälningar har mer än fördubblats efter utbildningen. Barnafrid kommer nu att följa flera kommuner och andra former av förskoleverksamheter för att kunna utvärdera hur utbildningen kan fortsätta utvecklas.

Läs mer och besök utbildningen: