Så fungerar brottsskadeersättning i Norden

Har du funderat över hur brottskadeersättning fungerar i de nordiska länderna? Nu finns svaret. Idag publiceras en rapport från en nordisk konferens om brottsskadeersättning som Brottsoffermyndigheten arrangerade hösten 2023. Där utbytte representanter från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige kunskap om varje lands system för brottskadeersättning.

Efter konferensen skickade Brottsoffermyndigheten ut ett underlag med frågor kring hur systemet för brottsskadeersättning fungerar i respektive land. Utifrån ländernas svar har Brottsoffermyndigheten tagit fram en rapport som publiceras idag.

Rapporten visar att systemen i de nordiska länderna har många likheter, bland annat kräver samtliga länders ersättningssystem att de brottsutsatta måste ha polisanmält händelsen för att kunna få brottsskadeersättning. Det som däremot skiljer sig åt är till exempel vilken myndighet som hanterar ansökningarna och hur lång tid det tar att få ersättning.

Brottsoffermyndigheten, liksom övriga deltagare på konferensen, hoppas att det i framtiden kan upprättas ett nordiskt nätverk med fokus på ersättning till brottsoffer.