Ikonbild av domarklubba

Nya schablonbelopp för sveda och värk

Nämnden för brottsskadeersättning har beslutat om nya schablonbelopp för sveda och värk vid brott som antas medföra psykisk personskada.

För vissa typer av brott finns det fastställda schablonbelopp för sveda och värk. Beloppen tillämpas bland annat vid vissa sexualbrott, till exempel våldtäkt, men även vid brott som leder till nära anhörigs dödsfall. Gemensamt för dessa fall är att gärningarna antas medföra en psykisk personskada och att det inte krävs någon medicinsk utredning.

Brottsoffermyndigheten har nu fastslagit nya schablonbelopp för sveda och värk eftersom de inte har justerats på flera år.

– De flesta av de tidigare schablonerna har varit oförändrade under flera års tid varför det är bra att nämnden nu höjt ersättningsbeloppen. Förhoppningen är att rättsväsendet i övrigt tar rygg på de nya fastställda schablonerna, säger Magnus Öhrn, brottsskadechef vid Brottsoffermyndigheten.

Tabell för gamla och nya schablonbelopp

Precis som tidigare gäller att brottsoffret kan ha rätt till ytterligare ersättning för sveda och värk om det framgår att de psykiska besvären pågått längre tid än vad schablonbeloppet avser att täcka.

Det ska förtydligas att schablonbeloppet om 60 000 kronor vid upprepade fall av grova sexualbrott mot barn inte bör användas när det handlar om ett mycket stort antal övergrepp under lång tid.

– I sådana fall kan det vara aktuellt att lämna ersättning med betydligt högre belopp för sveda och värk, efter en skälighetsbedömning i det enskilda fallet, säger Peter Andersson, jurist vid brottsskadeenheten.

De nya schablonbeloppen ska tillämpas på skador som inträffat från och med den 7 oktober 2024. För skador som inträffat före det datumet gäller tidigare schablonbelopp.

Läs mer:

För mer information, kontakta gärna:

Peter Andersson, jurist vid brottsskadeenheten
Telefon: 090-70 82 85
E-post: peter.andersson@brottsoffermyndigheten.se

Magnus Öhrn, chef för brottsskadeenheten
Telefon: 090-70 82 88
E-post: magnus.ohrn@brottsoffermyndigheten.se