Närmare 40 miljoner kronor fördelade från Brottsofferfonden
Omkring 140 verksamheter och organisationer får dela på närmare 40 miljoner kronor när Brottsofferfonden fördelar bidrag efter 2024 års andra ansökningsomgång. Flera verksamheter beviljas medel för att uppmärksamma våldsutsatthet kopplat till organiserad brottslighet och gängkriminalitet.
- Vi läser dagligen om skjutningar och sprängningar och vi ser att fler utsätts för grov organiserad brottslighet eller drabbas av brott i gängkriminella miljöer. Det är därför viktigt att höja kunskapsnivån inom området för att kunna förbättra stödet för de som utsätts, säger Anders Alenskär, generaldirektör vid Brottsoffermyndigheten.
En av verksamheterna som får medel för att uppmärksamma våldsutsatthet kopplat till organiserad brottslighet och gängkriminalitet är Tjejjouren Skogsrå, som ska genomföra en vidareutbildning för sina jourtjejer om tjejers dubbla roller i kriminella gäng. Även Kvinnojouren Borlänge får finansiering för en vidareutbildning för sina ideellt aktiva om tjejer och kvinnor i gängkriminalitet.
Stärkt stöd för olika brottsoffergrupper
Brottsofferfonden fördelar varje vår och höst projektmedel till organisationer, verksamheter och forskare som vill öka kunskapen om brottsoffer eller förbättra stödet till brottsutsatta. Vid 2024 års sista utdelning går fondens medel till många ideella organisationer som vill nå ut till olika brottsoffergrupper, som förutom personer som utsätts för brott i gängkriminella miljöer, till exempel är barn och unga som utsatts för sexualbrott på nätet och äldre som utsätts för våld.
Ett exempel är Stiftelsen 1 000 Möjligheter som får medel för att utveckla webbplatsen ungarelationer.se. Ett annat exempel är ECPAT som får medel från Brottsofferfonden för att annonsera om sin stödverksamhet. Även Förenade jourer får medel för att sprida information om sin stödverksamhet till unga brottsutsatta på SIS-hem.
Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, beviljas medel för att uppdatera och utveckla sitt utbildningsmaterial om våld mot äldre kvinnor. Även Kvinnojouren Boden får finansiering för att informera hemtjänstpersonal i Bodens kommun om våld mot äldre.
Arrangemang och material på olika språk
Brottsofferfonden stödjer också många brottsofferjourer, kvinnojourer och andra ideella organisationer som vill ta fram material för att annonsera och informera om sina verksamheter på offentliga platser och i digitala kanaler.
Andra projekt som beviljas medel handlar om att översätta information till andra språk än svenska och om att anordna särskilda arrangemang för att uppmärksamma brottsoffer, till exempel i samband med Internationella Brottsofferdagen.
Utbildningsinsatser och vittnesstöd
Brottsofferfonden finansierar även många olika utbildningar för volontärer och yrkesverksamma som möter brottsoffer. Organisationer som RFSL Stödmottagning och Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade får verksamhetsstöd, liksom verksamheter som erbjuder vittnesstöd vid landets tingsrätter och hovrätter.
Medel till forskning
Brottsofferfonden finansierar även nya och pågående forskningsprojekt. Under hösten 2024 får tre nya forskningsprojekt finansiering.
Projekten handlar om:
- tjänstehundens roll i barnförhör med särskilt utsatta brottsoffer.
- psykiska och fysiska besvär samt vårdbehov efter sexuella övergrepp.
- upptäckt och stöd till närstående som är utsatta för våld av person med hjärntumör.
För mer information, kontakta gärna:
Ulf Hjerppe, enhetschef för Brottsofferfonden och Kunskapscentrum
Telefon: 090-70 82 54
E-post: ulf.hjerppe@brottsoffermyndigheten.se