Illustration av domarklubba i lila färg

Höjd ersättning för mordförsök

Nämnden för brottsskadeersättning har beslutat att höja kränkningsersättningen för en nioårig flicka som utsattes för ett mordförsök. Gärningsmannen dömdes att betala 250 000 kronor. Brottsoffermyndigheten har nu höjt ersättningen till 350 000 kronor.

- Brottsoffermyndigheten delar domstolens bedömning om att det varit fråga om ett mordförsök mot ett barn som saknat all förmåga att värja sig mot angreppet. Gärningen har bestått av kraftigt och hänsynslöst våld som ledde till omfattande skador och stort lidande. Dessutom gjorde mannen vad han kunde för att flickan skulle dö. Mot bakgrund av de försvårande omständigheterna som föreligger i ärendet har Brottsoffermyndigheten funnit att kränkningen motsvarar en nivå om
350 000 kronor, säger Anna Sundén Larsson, jurist vid brottskadeenheten.

Den nioåriga flickan utsattes för försök till mord av en, för henne okänd, man som högg och skar henne bland annat i buken, halsen, ryggen och bröstkorgen. Våldet medförde livshotande skador. Flickans mormor försökte skydda henne, men blev även hon föremål för en livsfarlig attack med kniv.      

Brottsoffermyndigheten höjde även kränkningsersättningen till mormodern. Hon försökte hindra gärningsmannen från att allvarligt skada eller döda barnbarnet och befann sig därför i en mycket utsatt situation. Ersättningen bestämdes i hennes fall till 100 000 kronor.

Läs mer:

För mer information, kontakta gärna:

Anna Sundén Larsson, jurist vid brottsskadeenheten
Telefon: 090-70 82 30
E-post: anna.sunden.larsson@brottsoffermyndigheten.se

Magnus Öhrn, chef för brottsskadeenheten
Telefon: 090-70 82 88
E-post: magnus.ohrn@brottsoffermyndigheten.se