Frågeplanket – stöd till barn som utsatts för sexuell exploatering på nätet
ECPAT Sverige är en barnrättsorganisation som stödjer barn och unga som utsatts för sexuell exploatering på nätet. Under åren har organisationen fått medel från Brottsofferfonden för att bland annat sprida information och utveckla verksamheten.
Under förra året arbetade ECPAT för att sprida information om deras projekt Frågeplanket, ett digitalt forum där barn och unga kan dela med sig av erfarenheter gällande sexuell exploatering på nätet. Projektet har bland annat finansierats med hjälp av Brottsoffermyndigheten.
– För många barn är det första gången de berättar för någon vuxen om sina upplevelser och flera upplever att det har varit till hjälp att sätta ord på vad de varit med om. Barnen vi har kontakt med känner sig ofta ensamma i det som hänt dem och de kan också känna skam vilket vi såklart vill motverka, med hjälp av bland annat Frågeplanket, säger ECPAT:s generalsekreterare Anna Karin Hildingson Boqvist.
Bidrag av Brottsofferfonden till stöd för utsatta barn och unga
Sedan ett tiotal år tillbaka har ECPAT haft ett annat fokus än vad de hade i början, och barns egen delaktighet står nu i centrum för organisationen. ECPAT har tre verksamhetsområden som de arbetar utifrån: barn, teknik och vuxna. Organisationen arbetar både förebyggande och med att ge stöd till utsatta. Den genomför kontinuerligt undersökningar för att se vad som händer där barn befinner sig.
På organisationens webbplats kan barn och unga få hjälp med att ta ner nakenbilder som har spridits. De får också hjälp, stöd och kunskap om sexuella övergrepp och kränkningar på nätet. Organisationen har även en Hotline som är en webbaserad anmälningssida som tar emot tips på alla former av sexuella övergrepp och exploatering av barn. Genom åren har ECPAT mött tusentals barn och vuxna som är i behov av information och stöd.
– Vi ger ofta föräldrar råd och stöd i hur de kan hjälpa sina barn, men det är även många yrkesverksamma som hör av sig till oss. Vi behöver fortsätta att lära oss av barnen och låta dem vara experter på deras liv. Vårt mål är såklart att sexuell exploatering på nätet inte ska förekomma, säger Anna Karin Hildingson Boqvist.
Organisationen bildades som en åtgärd mot sexturism
ECPAT International bildades 1992 efter att flera organisationer uppmärksammat och slagit larm om västerländska mäns sexuella våld och exploatering mot barn i Sydostasien. En händelse som hade stor inverkan för organisationens bildande var det fruktansvärda mordet på Rosario, en filippinsk flicka som dog till följd av övergrepp av en västerländsk man.
ECPAT Sverige bildades 1996 i och med den första Världskongressen mot kommersiell sexuell exploatering av barn. Konferensen hölls i Stockholm och besöktes av representanter från 122 länders regeringar.