EU-samordnare gästade Brottsoffermyndighetens jubileumskonferens i Umeå

Myndigheten firade i början av oktober 30 år med en jubileumskonferens på temat barn i rättsväsendet. EU-samordnaren för brottsofferfrågor Katarzyna Janicka-Pawlowska gästade konferensen och pratade om brottsofferarbetet på EU-nivå och det nya brottsofferdirektivet som förväntas komma under 2025.

– Sverige är en förebild inom flera brottsofferfrågor, bland annat när det gäller brottsutsattas rätt till information som är en förutsättning för andra rättigheter. Som brottsoffer kommer du aldrig att till exempel kunna utöva din rätt att få stöd, skydd och ersättning om du inte vet om att de finns. Brottsoffermyndigheten har tagit fram en bra och informativ webbplats som finns på flera olika språk, något som fler länder borde ta efter, sa Katarzyna Janicka-Pawlowska i sin föreläsning.

Brottsofferdirektivet i praktiken

Sedan 2012 finns det ett Brottsofferdirektiv inom EU som beskriver brottsoffers rättigheter, vilket innefattar rätten att få information, stöd och skydd under hela rättsprocessen. Direktivet är bindande för alla EU-länder och syftar till att säkerställa att brottsoffers rättigheter respekteras och beaktas. Direktivet syftar även till att stärka brottsoffers ställning.

– Hur direktivet tillämpas i praktiken varierar mycket mellan de olika medlemsländerna och alla rättigheter som finns i direktivet får inte fullt genomslag. Även brottsoffers ställning varierar, i vissa länder har målsäganden i princip samma status som vittnen, förklarade Katarzyna Janicka-Pawlowska.

Pågående förhandlingar

Sedan en tid tillbaka arbetas det på EU-nivå med att ta fram ett nytt brottsofferdirektiv, som förväntas innehålla stärkta bestämmelser om att alla brottsoffers behov av stöd och skydd ska bedömas individuellt och i ett tidigare skede än i dag.

– Det pågår förhandlingar mellan EU-parlamentet och ministerrådet om innehållet i det nya brottsofferdirektivet. Vi är ganska långt ifrån varandra, men jag hoppas att vi kan implementera så många av våra förslag som möjligt i den slutgiltiga versionen. Det svenska stödet i förhandlingarna skulle vara ytterst välkommet, sa Katarzyna Janicka-Pawlowska.

Arbetet med brottsoffers rättigheter på EU-nivå

Katarzyna Janicka-Pawlowska började sin tjänst som samordnare i samband med att EU-kommissionen antog en strategi för brottsoffers rättigheter under 2020. Uppdraget syftar till att säkerställa kontinuitet och effektivitet när det gäller insatser kopplade till brottsofferdirektivet.

EU-samordnaren ansvarar även för att plattformen för offrets rättigheter fungerar smidigt och att EU:s strategi för brottsoffers rättigheter genomförs på bästa sätt. I rollen som samordnare ser Katarzyna Janicka-Pawlowska även till att andra aktörer på EU-nivå arbetar tillsammans kring frågor som rör brottsoffer, särskilt när det gäller tillämpningen av brottsofferdirektivet. Under sin föreläsning uttryckte sig Katarzyna Janicka-Pawlowska väldigt positivt om den svenska barnahusverksamheten och Sveriges hantering av brottskadeersättning:

– Sverige är ett föredöme på flera områden. I förslaget till det reviderade Brottsofferdirektivet står det bland annat att alla länder borde införa Barnahus och att det ska bli enklare för brottsoffer att få ersättning från gärningspersoner. Det svenska ersättningssystemet skulle kunna bli en ny standard, säger Katarzyna Janicka-Pawlowska.