Anonyma vittnen kan tillåtas i undantagsfall
Från och med den 1 januari 2025 blev det möjligt för vittnen att höras anonymt i särskilda undantagsfall. Syftet är att bryta den tystnadskultur som finns inom organiserad brottslighet och förbättra möjligheten att utreda och klara upp brott.
Den nya lagen innebär att vittnen i särskilda undantagsfall kommer att kunna förhöras utan att deras identitet avslöjas, både under polisutredningar och rättegångar.
Lagen ska stärka skyddet för vittnen. Den kan användas när det handlar om grövre brott där det finns en påtaglig risk för att vittnet eller deras närstående kommer att utsättas för allvarlig brottslighet om identiteten blir känd.
Skälen till att ett vittne tillåts höras anonymt måste även uppväga svårigheterna det innebär för den misstänktes försvar. Målet är att bryta den tystnadskultur som ofta omger organiserad brottslighet och att förbättra förmågan att utreda och klara upp brott.
Det är åklagaren eller försvaret som har möjlighet att ansöka till tingsrätten om att ett vittne ska höras anonymt. Den som är vittne kan alltså inte själv ansöka om att höras anonymt. Om alla krav är uppfyllda kan tingsrätten tillåta att vittnet får höras anonymt.
Information och utbildning om vikten av att vittna
Brottsoffermyndigheten har fått i uppdrag att ta fram och sprida ett informations- och utbildningsmaterial om vikten av att vittna.
– Syftet med materialet är att få fler att våga vittna och förbättra den allmänna kunskapen om vad brottmålsprocessen innebär för vittnen, brottsoffer och andra. Det är av stor vikt att vittnen känner sig trygga och ett led i det är att informera om vilka rättigheter och skyldigheter de har, säger Anders Alenskär, generaldirektör på Brottsoffermyndigheten.
Mer information:
Brottsoffermyndigheten har fått i uppdrag att ta fram och sprida ett informations- och utbildningsmaterial om vikten av att vittna.