Internationella Brottsofferdagen 2023 – tema våld i nära relationer
Bör psykiskt våld kriminaliseras? Hur vanligt är det att personer med funktionsnedsättning utsätts för våld? Vad har hänt på kvinnofridsområdet på senare tid och hur går vi vidare? På Internationella Brottsofferdagen den 22 februari kan du ta del av ny svensk forskning på brottsofferområdet och fördjupa dina kunskaper om brottsoffers situation och rättigheter. Temat i år är våld i nära relationer och justitieminister Gunnar Strömmer inleder konferensen, som hålls på Clarion Hotel Sign i Stockholm.
Fullsatt
Datum: Onsdag 22 februari 2023
Plats: Clarion Hotel Sign, Stockholm
Föreläsare
Varje år den 22 februari uppmärksammar Brottsoffermyndigheten och ett antal organisationer inom civilsamhället Internationella Brottsofferdagen med en konferens. Årets konferens har temat våld i nära relationer och du får lyssna på flera intressanta föreläsningar inom området. Dessutom kan du välja på ett antal olika parallella seminarier för att fördjupa dina kunskaper om brottsoffers situation och rättigheter. Inleder konferensen gör justitieminister Gunnar Strömmer och Anders Alenskär, generaldirektör vid Brottsoffermyndigheten.
Brottsoffermyndigheten arrangerar konferensen tillsammans med Barnens Rätt i Samhället, Brottsofferjouren Sverige, ECPAT Sverige, RFSL Stödmottagning, Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Rädda Barnen, UNICEF Sverige och Unizon.
Plats för konferensen är Clarion Hotel Sign, Östra Järnvägsgatan 35, Stockholm.
Program
Mer information om valbara parallella seminarier hittar du längre ner.
Tid | Programpunkter |
---|---|
09.00 | Registrering med smörgås och kaffe |
09.30 |
Välkommen!
Anders Alenskär, generaldirektör vid Brottsoffermyndigheten |
09.35 | Inledningstal av justitieminister Gunnar Strömmer |
10.00 |
Från osynliggjort personligt problem till synliggjort socialt problem: Kvinnofrid då, nu och i framtiden
Margareta Hydén, professor i kriminologi vid Stockholms universitet och professor emerita i socialt arbete vid Linköpings universitet |
11.00 |
Bör psykiskt våld kriminaliseras?
Viveca Lång, hovrättsråd i Svea hovrätt och Jenny Samuelsson Kääntä, utredningssekreterare |
12.00 | Lunch på egen hand |
13:15 | Parallella seminarier, block 1 |
14.00 | Paus |
14.15 | Parallella seminarier, block 2 |
15.00 | Paus med kaffe och kaka |
15:25 |
Våldsutsatthet bland personer med funktionsnedsättning
Maria Melin, projektledare med ansvar för våldsfrågor vid Myndigheten för delaktighet |
16:20 | Avslutande ord |
Mer om valbara seminarier, block 1
1. Mellan stolarna – det dubbla sveket
Arrangör: Rädda Barnen
Medverkande: Emma Chawinga, psykolog på Rädda Barnen; Karin Sjömilla, barnrättsjurist på Rädda Barnen och Erik Ulnes, policyrådgivare och sakkunnig på Rädda Barnen
Vart tredje barn i Sverige har under uppväxten utsatts för någon form av våld i familjen. Alltför många av dessa barn får inte tillgång till det stöd och den behandling som de är i behov av för att må bra igen. Under seminariet presenterar Rädda Barnen sin rapport ”Mellan stolarna: Barn som har utsatts för våld och inte får hjälp att må bra igen – ett dubbelt svek”. Efter presentationen diskuteras vilka hinder som finns för att våldsutsatta barn ska få stöd och behandling, och hur dessa hinder kan åtgärdas.
2. Brottsoffers stärkta rätt till skadestånd
Arrangör: Brottsoffermyndigheten
Medverkande: Bo Eriksson, jurist på Brottsoffermyndigheten
Den 1 juli 2022 ändrades lagen i syfte att höja kränkningsersättningen efter brott. Kränkningsersättning är tänkt att spegla samhällets etiska och sociala värderingar, och går i grunden ut på att värdera något som inte går att värdera. Föreläsningen redogör för vilken effekt lagändringen har fått och vilka frågor som har uppstått efter att lagen trädde i kraft.
3. Våld mot mammor är våld mot barn (fullsatt)
Arrangör: Barnens Rätt i Samhället, Bris
Medverkande: Elina Johnsson, socionom på Stöd och Utbildning på Bris; Robin Rocksten, barnrättsjurist på Bris
Av alla barn i Sverige beräknas 10 procent ha upplevt våld i hemmet. Allt våld skadar barn, inte minst våld mot mamman. Varje år vistas fler än 6 000 barn på skyddat boende. Några av dem är intervjuade i rapporten ”Min tur att berätta”. Under det här seminariet får du ta del av barnens berättelser, och lära dig mer om vilka brister som finns i rättstillämpningen av barns rättigheter och hur rättigheterna bättre kan tillgodoses.
4. Att kalla en spade för en spade – mäns våld mot kvinnor och språkets makt
Arrangör: Unizon
Medverkande: Rebecka Andersson, generalsekreterare på Unizon
Var tredje vecka mördas en kvinna av en man hon har eller har haft en relation med. Mäns våld mot kvinnor är en könad problematik. Kvinnor mördas och utsätts för våld just för att de är kvinnor. Allt oftare ser vi att könsneutrala termer används för att beskriva mäns våld mot kvinnor. Detta osynliggör vem som är förövaren, och vem han utsätter för våld. I ett samhälle som präglas av ojämställdhet är det avgörande att tala klarspråk, och i det här seminariet står språket i centrum.
5. Barnfridslagen utifrån ett rättighetsperspektiv (fullsatt)
Arrangör: Brottsofferjouren Sverige
Medverkande: Anna Lindahl, polis och förundersökningsledare på Barnahus Stockholm; Fatima Brobeck Khan från V-Advokater; Emelie Knifström, verksamhetsutvecklare barn och unga på Brottsofferjouren Sverige; Marie Lundin Karphammar, handläggare och barnrättsjurist på Sveriges kommuner och regioner och Monica Ekström, vice förbundsordförande på Brottsofferjouren Sverige
Barnfridslagen trädde i kraft den 1 juli 2021 för att stärka barnet i rättsprocessen. Vad har hänt sedan dess? Finns det vägledande rättspraxis idag och hur implementeras lagen i praktiken? Tas barnets röst på allvar? Under det här seminariet lyfts både vilken skillnad som lagändringen har inneburit och vilka begränsningar som finns och som gör att lagen inte omfattar alla de barn som tvingas leva med våld i hemmet.
Mer om valbara seminarier, block 2
6. ”Hela min skola har sett mig naken”
Arrangör: ECPAT Sverige
Medverkande: Caroline Karlsson, rådgivare och projektkoordinator på ECPAT Sverige och Jonas Karlsson, utredare på ECPAT Sverige
På så kallade expose-konton sprids idag intima bilder på tusentals barn. Ett expose-konto är ett konto på exempelvis sociala medier där kränkande bilder och filmer sprids utan samtycke. Ofta sprids bilderna i barnets sociala nätverk av andra barn som de kan ha haft en nära relation med. Följderna blir ofta allvarliga eftersom barnet många gånger utsätts för nya brott och trakasserier i bland annat skolan. Under det här seminariet får du veta mer om expose-konton och dess konsekvenser, och höra om barns egna lösningar på problemet.
7. Kvinnors trygghet
Arrangör: Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks
Medverkande: Jenny Westerstrand, Roks ordförande
Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, har tillsammans med Örebro universitet genomfört studien Kvinnors trygghet – ett jämställt samhälle fyllt av våld, som visar på omfattningen av mäns våld mot kvinnor i Sverige. Det är den första i sitt slag på över 20 år. Siffrorna är som väntat mörka, bland annat uppger 55 procent av alla kvinnor att de utsatts för våld av en man efter sin 15-årsdag. Det är en ökning jämfört med siffrorna i den tjugo år gamla föregångsstudien Slagen Dam. Under seminariet kan du höra mer om resultaten.
8. Heder och hbtqi – bemötande och stöd
Arrangör: RFSL Stödmottagning
Medverkande: Maria Tillquist och Suzana Imam, kuratorer på RFSL Stödmottagning
Vill du lära dig mer om att ha stödsamtal med hbtqi-personer utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck? RFSL Stödmottagning har mer än 20 års erfarenhet av att ge stöd till våldsutsatta hbtqi-personer. Under seminariet delar kuratorerna med sig av hur du ger ett gott bemötande och stöd. Förhoppningen är att du ska få med dig konkreta tips och verktyg som du kan ta med dig i ditt framtida arbete.
9. Svartsjuka tog livet av mina barn och min pappas barnbarn
Arrangör: Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade, RAV
Medverkande: Emma Jangestig, medlem i Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade och Roland Jangestig, styrelseledamot i Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade
Livet verkade perfekt och allt började falla på plats, men tio minuter senare förändras allt för Emma och hennes familj. Svartsjuka, avund och besinningslöst våld slutade i ett mordförsök och att barnen Max, 3 år och Saga, 1 år mördades. Under det här seminariet får du höra mamma Emma och morfar Roland berätta om vad som hände och hur det är möjligt att ta sig vidare efter en sådan fruktansvärd händelse.
10. Hur väl lever Sverige upp till barnkonventionen?
Arrangör: UNICEF Sverige
Medverkande: Shanti Ingeström, barnrättsrådgivare på UNICEF Sverige
UNICEF Sverige har tillsammans med ett trettiotal organisationer rapporterat till FN:s kommitté för barnets rättigheter. Rapporteringen bygger dels på intervjuer med barn om deras syn på samhällets stöd, dels på de bidragande organisationernas analys av hur väl barns rättigheter efterlevs i Sverige. Under seminariet läggs särskilt fokus på rättigheter och utmaningar för barn som har erfarenhet av våld.
Målgrupp
Dagen riktar sig till personal inom socialtjänst, skola, rättsväsende, hälso- och sjukvård, till verksamma inom brottsoffer-, kvinno- och tjejjourer, till politiker inom kommun och landsting samt till andra berörda. Såväl statliga som kommunala och ideella aktörer är välkomna att delta.
Praktiskt
Ingen avgift tas ut för deltagande.
Anmälan
Sista anmälningsdag är den 19 februari 2023.
Frågor?
Kontakta Aistė Ornatavičiūtė, Brottsoffermyndigheten på telefonnummer 090–70 82 76 eller via e-post aiste.ornataviciute@brottsoffermyndigheten.se.