Folksamling utanför moské, varav en person är på väg att kasta sten. Flera personer ropar och pekar till en kvinna med slöja som går med sina barn.

Var sker brotten?

Hatbrott mot muslimer kan ske överallt. De kan ske i hemmiljö, i skolan, på arbetsplatsen, på internet eller på en annan plats. Det kan handla om till exempel kränkande ord och slöjdragningar på bussen eller tunnelbanan, i butiker och på gator och torg. På Internet sker islamofobiska hatbrott ofta i form av hets mot folkgrupp, hot och andra trakasserier.

Även personer som inte är muslimer kan utsättas för islamofobiska hatbrott, antingen för att de uppfattas som muslimer eller förknippas med muslimska personer eller frågor. Exempel på personer som riskerar att utsättas kan vara journalister, forskare och politiker som är engagerade i muslimska frågor. Islamofobiska hatbrott kan även begås mot byggnader och platser som förknippas med muslimer.

Har du utsatts för ett sprängdåd och vill delta i en intervjustudie som Brottsoffermyndigheten genomför?

Brottsoffermyndigheten ska under våren 2025 genomföra en intervjustudie med personer som på olika sätt drabbats av sprängdåd. Syftet med studien är att ge en bild av samhällets stöd vid denna typ av händelse och bidra till förbättrade informations- och stödinsatser på området. Det är givetvis helt frivilligt att delta och namn och personuppgifter på dem som intervjuas publiceras inte i studien.

Ta mig vidare