Idéer till projekt
Här finns ett urval av de brottsofferinriktade projekt som Brottsofferfonden har finansierat. Förhoppningen är att de ska kunna ge inspiration till egna projekt.
Stöd till kvinnor som utsatts för våld
Röda korset i Umeå har fått bidrag från Brottsoffermyndigheten för att genomföra projektet Stella. Projektet syftar till att stödja kvinnor som utsatts för våld i nära relationer att återetablera sig i samhället. Stella drivs av Röda korset tillsammans med Kvinnojouren och Centrum för våld. Projektet har gjort stor skillnad för många kvinnor och deras barn.
Idrottsledare utbildade i att hantera sexuella övergrepp
RF-SISU i Västra Götaland har fått bidrag från Brottsofferfonden för att utbilda idrottsledare i att förebygga, upptäcka och hantera sexuella övergrepp. Genom en utbildning skulle idrottsledare få hjälp att känna sig trygga i hur de ska agera när barn eller unga berättar om sin utsatthet. Hittills har 75 idrottsledare från trettio föreningar deltagit vid projektets olika utbildningstillfällen.
Stöd till barn utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck
Rädda Barnen fick bidrag från Brottsofferfonden för att skapa informationsinsatser där målet var att barn och unga som lever under hedersrelaterat våld och förtryck får ökad kunskap om sina rättigheter och möjligheter till stöd. Rädda Barnen önskade särskilt att nå ut till unga HBTQI-individer.
Informationsinsats på sjukhus om Internationella brottsofferdagen 2022
Brottsofferjouren Örebro län har fått bidrag från Brottsofferfonden för att under internationella brottsofferdagen 2022 uppmärksamma brottsoffer, vittnen och anhöriga på de rättigheter och skyldigheter de har som brottsdrabbade, visa på att stöd och hjälp finns och var detta finns.
Stöd till brottsoffer i utsatt område
Brottsofferjouren Haninge/Nynäshamn fick bidrag från Brottsofferfonden för att göra sig mer kända bland brottsdrabbade i ett av Stockholms utsatta områden. Fondbidraget skulle användas till förstudie, föreläsningar och informationsmaterial.
Informationsinsats på bussar
Kvinnojouren i Borlänge/Tjejjouren Dalia fick bidrag från Brottsofferfonden för marknadsföring på bussar. Målet med kampanjen var att nå ut med information om psykiskt våld och var brottsoffer kan få stöd.
Arrangemang för att sprida kunskap om brott mot äldre
Brottsofferjouren Växjö har fått stöd från Brottsofferfonden för att genomföra två föreläsningar om brott mot äldre, en i Avesta och en i Växjö. Totalt deltog 100 personer under arrangemangen.
Informationsinsats för att öka kunskapen om sexualiserat våld
Forum Skill har fått bidrag från Brottsofferfonden för att sprida information om ett metodmaterial om sexualiserat våld, som riktar sig till personer med intellektuella funktionsvariationer. För att nå målgruppen användes köpta annonser på Facebook och Instagram.
Grundutbildningar för personer som möter brottsoffer
Kvinnojouren Online genomförde två grundutbildningar för volontärer med hjälp av medel från Brottsofferfonden. Målet var att volontärerna efter utbildningen skulle kunna bemanna föreningens stödfunktioner, framförallt chatt och mejl.
Information på sociala medier för att nå unga brottsoffer
Tjejjouren i Lund genomförde kampanjer på sociala medier med hjälp av medel från Brottsofferfonden. Annonserna innehöll teman såsom våld i hemmet, sexuella övergrepp och våld och kontroll i nära relationer. Målet med projektet var att nå ut till unga brottsoffer för att informera om vilken hjälp de kan få.
Tryckt informationsmaterial på 38 olika språk
För att nå ut till fler brottsutsatta kvinnor med utländsk härkomst tog föreningen Terrafem fram tryckt informationsmaterial på 38 olika språk med hjälp av bidrag från Brottsofferfonden. Målet var att sprida information om vart kvinnorna kan vända sig för att få stöd.
Informationshäfte för barn som upplevt våld
Kvinnojouren Karlskrona har fått bidrag från Brottsofferfonden för att ta fram ett barnhäfte, som riktar sig till barn som upplevt våld. Häftet har delats ut till barn på kvinnojourens skyddade boenden och öppna verksamhet. Målet med projektet var att informera om barns rätt till stöd, skydd och delaktighet.
Satsar på att nå brottsutsatta HBTQI-personer
”Hotar den du är med att outa dig?” och ”Vi finns här. För hbtqi-personer utsatta för trakasserier, hot och våld” är budskap som Stiftelsen 1000 möjligheter och RFSL Stödmottagning tagit fram för att särskilt nå fram till brottsutsatta HBTQI-personer. Båda organisationerna har fått bidrag från Brottsofferfonden.
Grundutbildningar för personer som möter brottsoffer
Brottsofferjouren Värmland, kvinnojouren i Sundbyberg och tjejjouren i Eslöv är tre exempel på organisationer som fått medel från Brottsofferfonden för att genomföra grundutbildningar. Syftet med utbildningarna var att ge deltagarna bättre kunskap om hur de kan ge stöd och hjälp till brottsoffer.
Vidareutbildning av volontärer
Föreningen Tillsammans och Brottsofferjouren Örebro är två organisationer som genomfört vidareutbildningar för sina volontärer med hjälp av medel från Brottsofferfonden.
Arrangemang för att sprida kunskap om barn och unga som brottsoffer
Två organisationer genomförde arrangemang om barn och ungas utsatthet för brott. Brottsofferjouren Värmland arrangerade ett seminarium för att uppmärksamma barn och unga som brottsoffer. Järfälla kvinnojour genomförde en konferens om sexuellt våld mot unga.
Olika sätt för att uppmärksamma Internationella Brottsofferdagen
Flera organisationer brukar söka medel för att uppmärksamma Internationella Brottsofferdagen. Här är två exempel på arrangemang som fått finansiering via Brottsofferfonden.
Tryckt information om kopplingen mellan våld i nära relation och våld mot djur
Föreningen Veterinär Omtanke om Våldsutsatta (VOOV) arbetar med att ge tillfälliga jourhem åt djur under den tid deras ägare befinner sig på ett skyddat boende. För att lyfta kopplingen mellan våld i nära relation och våld mot djur tog föreningen fram tryckt informationsmaterial.
Nätverksträff för stödjourer
Förenade tjej-, trans- och ungdomsjourer genomförde fyra nätverksträffar för de stödjourer i landet som arbetar med barn och unga. Målet med projektet var att ge Sveriges tjej-, trans- och ungdomsjourer gemensam utbildning om bemötande av våldsutsatta unga samt bilda och stärka nätverk mellan jourerna för att säkra kompetensutveckling genom kunskapsutbyten.