Illustration av pusselbitar i grönt

Kommuners insatser till brottsoffer

I en enkätundersökning till landets kommuner som Brottsoffermyndigheten tidigare genomfört, uppgav 59 procent att de erbjuder riktat stöd till alla brottsoffer, oavsett brott. Det finns dock fortfarande alltför lite kunskap om vilka former av insatser som kommunerna erbjuder. För att öka kunskapen på området har Brottsoffermyndigheten därför granskat samtliga kommuners enkätsvar och genomfört kompletterande intervjuer med ett urval kommuner. Här presenteras resultatet av den fördjupade undersökningen. Resultaten kan användas för att kunna ge kommunerna stöd att utveckla brottsofferarbetet och kunna följa upp det.

Fokus på insatser till alla brottsoffer

En majoritet av landets kommuner, 81 procent, erbjuder stöd till särskilda målgrupper brottsoffer. Det kan bland annat vara insatser via verksamheter som barnahus eller sådana som erbjuder stöd till personer utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Många kommuner har även ett samverkansavtal eller liknande med en brottsofferjour dit de hänvisar brottsoffer för stöd. I den fördjupande granskning som beskrivs här är dock fokus på de insatser som kommuner ger i egen regi och som alla brottsoffer kan ta del av, oavsett ålder, kön och vad de har utsatts för.

Brottsoffer får sällan särskilt anpassat stöd

En majoritet av landets kommuner erbjuder ett relativt begränsat brottsofferstöd. De insatser som erbjuds är till stor del av allmän karaktär, det vill säga insatser som inte är särskilt anpassade till brottsutsatta utan som passar personer som av olika anledningar är i behov av stöd och hjälp. Samtidigt framhåller flera kommuner att om en individ vänder sig till dem med behov av stöd, försöker de alltid erbjuda någon typ av insats.

De flesta insatser som kommunerna ger till brottsoffer sker utan föregående behovsprövning med tillhörande biståndsbeslut. Det finns däremot insatser som kräver ett biståndsbeslut, som skyddat boende eller ekonomiskt bistånd, och även andra situationer där insatserna behöver behovsprövas.

Kommunerna erbjuder framför allt stödsamtal

Ungefär hälften av de kommuner som erbjuder stöd till alla brottsoffer, oavsett vad de har utsatts för, anger att de erbjuder stödsamtal. Insatsen är den i särklass vanligaste till brottsoffer. I de flesta kommuner som myndigheten har intervjuat kan brottsoffer få ett upp till åtta stödsamtal utan att det krävs ett biståndsbeslut. Det är möjligt att få ytterligare samtal i flera kommuner, men då krävs i regel ett biståndsbeslut. I intervjuerna framkommer också att kommunerna sällan bedömer att det behövs fler samtal för de brottsoffer som de möter. Det är även ovanligt att kommunerna använder en metod i sina stödsamtal som är särskild anpassad för brottsoffer.

Exempel på olika insatser som kommuner erbjuder:

Stödsamtal

Samtalsstöd ges i syfte att hjälpa individer att bearbeta de praktiska och känslomässiga problem som kan uppstå av brottsutsatthet. 

Råd och information

Råd och information innebär att ge stöd och vägledning till brottsutsatta. Informationen kan till exempel handla om vilka rättigheter personen har, hur en rättegång går till eller hur man gör för att söka ersättning. 

Hänvisning till stödjande aktörer

Till exempel brottsofferjourer, sjukvården eller Skatteverket.  

Praktiskt stöd 

Praktiskt stöd till brottsoffer kan innebära många saker. Kommunen kan till exempel hjälpa brottsoffer att göra en polisanmälan eller att hitta nytt boende.  

Krisstöd

Krisstöd till brottsoffer kan innebära en rad olika insatser som syftar till att akut lindra den initiala chocken och de psykosociala konsekvenser som brottsutsatthet kan innebära. 

Skyddat boende

Skyddat boende är en tillfällig boendelösning som kan erbjudas till personer som utsatts för våld, hot eller andra övergrepp.

Säkerhetsplanering

Säkerhetsplanering för brottsoffer innebär att utveckla en individuell handlingsplan för att skydda personen från ytterligare skada eller hot. 

Ekonomiskt bistånd 

Om en person på lång eller kort sikt inte har möjlighet att försörja sig kan de få ekonomiskt stöd från kommunen.

Kommuner som inte arbetar uppsökande möter mycket få brottsoffer

Flera av de kommuner som Brottsoffermyndigheten har intervjuat betonar hur ovanligt det är att brottsoffer vänder sig till kommunen för stöd. De kommuner som sticker ut i sin förmåga att nå brottsoffer, oavsett vad de utsatts för, är de fåtal kommuner som på något sätt bedriver en uppsökande verksamhet. Det sker främst genom att kommunen kontaktar brottsoffer som samtyckt till att polisen överlämnar deras kontaktuppgifter till kommunen. En kommun beskriver att de inför kontakten skickar ett brev för att berätta vilket stöd som finns hos kommunen och det stöd som brottsofferjouren erbjuder.

Vissa kommuner menar att det vanligaste sättet att komma i kontakt med brottsoffer är genom att personer söker stöd i ett annat ärende eller redan har annat stöd av kommunen. Genom att ställa specifika frågor identifierar kommunerna dessa personers brottsutsatthet.

Särskild stödverksamhet i ett fåtal kommuner

I undersökningen har enbart två av landets kommuner angett att de har särskilda verksamheter, stödcentrum, som erbjuder stöd till brottsoffer oavsett vilket brott de utsatts för. Det finns även stödcentrum i andra kommuner, men de vänder sig primärt till barn och ungdomar. Stödcentrumen brukar även ge stöd till anhöriga och vittnen.

I andra kommuner erbjuds brottsofferstöd vanligtvis vid en eller flera enheter. Det är ofta enheter som främst erbjuder stöd till andra målgrupper, som personer med missbruks- och beroendeproblematik eller människor med övrigt socialt nedbrytande beteende.

Kommuner efterfrågar ökad kunskap och stöd

Då få kommuner kommer i kontakt med brottsoffer saknas ofta erfarenhet på området och det blir svårt att upprätthålla en specialkompetens. Det framkommer tydligt under intervjuerna eftersom flera kommuner önskar att få tillgång till mer kunskap och vägledning om hur de ska arbeta gentemot brottsoffer.

Det är oklart om kommunernas brist på särskilt anpassat stöd gör att så få brottsoffer söker sig dit för hjälp, eller om det helt enkelt saknas behov av liknande stöd. Att kommuner som har riktade enheter med brottsofferstöd eller uppsökande verksamhet når ett betydligt större antal brottsoffer, visar dock att det finns en vilja hos brottsoffer att acceptera stöd när det erbjuds. 

Nya socialtjänstlagen kan innebära mer stöd till brottsoffer

Några kommuner har i intervjuerna reflekterat över den nya socialtjänstlagen som förväntas träda i kraft till sommaren 2025, och vad den kan få för effekt på brottsofferstödet. Vissa tillfrågade kommuner ser, i och med lagändringen, ökade möjligheter att erbjuda enklare insatser utan föregående biståndsbedömning och beslut.

Vill du veta mer?

Här nedan kan du ta del av mer information om projektet samt ladda ner en sammanfattning.

Har du utsatts för ett sprängdåd och vill delta i en intervjustudie som Brottsoffermyndigheten genomför?

Brottsoffermyndigheten ska under våren 2025 genomföra en intervjustudie med personer som på olika sätt drabbats av sprängdåd. Syftet med studien är att ge en bild av samhällets stöd vid denna typ av händelse och bidra till förbättrade informations- och stödinsatser på området. Det är givetvis helt frivilligt att delta och namn och personuppgifter på dem som intervjuas publiceras inte i studien.

Ta mig vidare