Kommuners stöd till brottsoffer
Brottsoffermyndigheten fick i uppdrag av regeringen att kartlägga vilket stöd som ges till brottsoffer i Sverige i dag. Här presenteras resultatet från kartläggning och enkätundersökning när det gäller kommunernas stöd till brottsoffer.
Kommunerna har enligt lag det yttersta ansvaret för att alla människor som befinner sig där får det stöd och den hjälp som de behöver. Det gäller även stödet till brottsoffer. Brottsoffermyndigheten har genom en kartläggning och en enkät till Sveriges samtliga kommuner och Stockholms stadsdelar undersökt det lokala stödet till brottsoffer.
På den här sidan hittar du delar av resultatet, och längst ner på sidan kan du också söka för att se hur stödet ser ut i din kommun.
Karta 1. Bildtext.
Kartan visar vilka kommuner som har samverkansavtal med barnahus, om och hur kommunerna samverkar med brottsofferjourer och kvinnojourer och om de har genomfört systematisk uppföljning av stöd till personer som utsatts för våld i nära relationer. Om du rör muspekaren på kartan så dyker namnet på respektive kommun upp.
Avtal med brottsofferjour innefattar både samverkansavtal och idéburet offentligt partnerskap, IOP. Överenskommelse om samverkan med kvinnojour betyder att kommunen har skriftliga och på ledningsnivå beslutade avtal för hur samverkan i enskilda ärenden ska ske mellan socialtjänst och kvinnojour. Har genomfört systematisk uppföljning av stöd till personer utsatta för våld i nära relationer betyder att kommunen har genomfört individbaserad systematisk uppföljning av verksamhetens stöd och/eller insatser till enskilda utsatta för våld i nära relationer under det senaste året.
Resultaten för Göteborg och Stockholm vad gäller överenskommelse med kvinnojour och systematisk uppföljning, motsvarar det mest frekventa svaret från städernas stadsdelsområden.
Källor:
Barnafrid – nationellt centrum för kunskap om våld mot barn, Brottsofferjouren Sverige, lokala brottsofferjourer och Socialstyrelsen, Öppna jämförelser 2023 – våld i nära relationer.
Karta 2. Bildtext.
Kartan visar om och i så fall hur kommunerna svarat på Brottsoffermyndighetens enkät. Om du rör muspekaren på kartan så dyker namnet på respektive kommun upp.
Enkätfrågorna omfattade bland annat information, riktade stödinsatser och kommunernas kvalitetsarbete. Svarsalternativ på merparten av frågorna var ja, nej eller vet ej. Svarsalternativet Vet inte/Uppgift saknas innefattar även kommuner som inte besvarat enkäten.
Särskilda målgrupper brottsoffer kan exempelvis vara barn eller personer utsatta för våld i nära relationer. Med anställd med specifikt ansvar för stöd till brottsoffer menas exempelvis en samordnare eller lots. Redovisningen gör ingen skillnad på om den anställda har specifikt ansvar för samtliga brottsoffer eller till vissa målgrupper. Med systematisk uppföljning av stöd menas individbaserad systematisk uppföljning av det stöd och/eller insatser som ges till enskilda brottsoffer (utöver våld i nära relation) under de senaste fem åren.
Resultaten för Stockholm motsvarar det mest frekventa svaret från stadsdelarna.
Källa:
Brottsoffermyndigheten, enkät till kommuner.
Så många kommuner har besvarat enkäten
Under våren 2024 skickade Brottsoffermyndigheten ut en enkät till Sveriges samtliga kommuner och Stockholms stadsdelsförvaltningar om stödet till brottsoffer. Enkäten besvarades av 204 kommuner, motsvarande 71 procent, och fem stadsdelsförvaltningar, motsvarande 45 procent.
Hur ser stödet ut i din kommun?
Stockholms kommun
Stockholms kommun, eller Stockholms stad, är indelad i elva stadsdelsområden. I kartbilder och kvantitativa enkätresultat för Stockholm visas det mest frekventa svaret från kommunens stadsdelsförvaltningar. De fem stadsdelsförvaltningar som besvarat enkäten är Enskede-Årsta-Vantör, Hässelby-Vällingby, Järva, Skarpnäck och Södermalm.