Våld i nära relationer bland SiS-placerade ungdomar: dynamiken mellan egna beteendeproblem och att vara offer för våld
Syfte med projektet var att undersöka SiS-placerade ungdomars upplevelser av våld i en egen nära relation och hur denna utsatthet förstås och tolkas i relation till annan social problematik och socialt nedbrytande beteenden. Genom att analysera placerade ungdomars berättelser om det våld de blivit utsatta för och hur de framställer sig själva och andra, har deras identitetsskapande studerats.
Om projektet
Projektledare: Sibel Korkmaz
Medverkande forskare: Peter Andersson
Universitet eller organisation: Stockholms universitet
Institution eller enhet: Institutionen för socialt arbete
Beviljat år: 2021, 2023
Projektet har undersökt ungdomar som är placerade på något av de särskilda ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS) och deras erfarenheter av våldsutsatthet i en egen nära relation. Mer specifikt har projektet fokuserat på dynamiken mellan att å ena sidan vara föremål för samhällsinsatser till följd av beteendeproblem och å andra sidan ha varit utsatt för våld i en egen nära relation.
Inom ramen för forskningsprojektet har 16 intervjuer med tjejer genomförts, alla placerade på ett särskilt ungdomshem. Sammantaget påvisas hur våldsutsatthet samspelar med annan social problematik som föranlett placering, exempelvis missbruksproblem och kriminalitet. Huvudsakliga fynd som studien lyfter fram är att det våld som de placerade tjejerna vittnar om inte sällan handlar om ”nära döden”-upplevelser och att pojkvännen som utövat våld besitter ett reellt våldskapital i och med inblandning i kriminella kretsar. Därtill ter sig pojkvännen ofta ha en betydande roll i det sociala nedbrytande beteende som föranlett tjejens placering, det vill säga att han försett henne med droger eller inkluderad henne i kriminella handlingar. Samtidigt återges hur detta sällan kommer till socialtjänstens kännedom, då tjejerna inte berättar för sin socialsekreterare eller personal på SiS, ofta utifrån en form av misstro till socialtjänsten. Professionella får sällan vetskap om våldet, trots att de placerade tjejerna även beskriver att de ofta blivit utsatta för våld i närhet av vuxna, så som pojkvännens föräldrar och personal på olika hem för vård eller boende (HVB). Samhällets och nätverkets responser på våldsutsattheten uteblir därför ofta.