Mäns våld mot kvinnor i nära relationer – en problematisering av det svenska rättssystemets krav på rättstrygghet åt alla

Syftet är att, med fokus på kvinnor som drabbats av mäns våld i nära relation, ur ett rätts-, genus- och folkhälsoperspektiv försöka lyfta fram och belysa eventuella hinder vid en strävan efter ökad rättstrygghet, kvinnofrid och folkhälsa.

Projektet består av fyra delstudier, på vilka avhandlingen bygger. I den första studerades våldsutsatta kvinnors uppbrottsprocess. I delstudie två undersöktes det psykiska hälsotillståndet och psykologiska stressreaktioner som konsekvenser av våldet samt känslan av sammanhang (KASAM) hos kvinnor som lämnat en våldsam relation. I delstudie tre var syftet att få en djupare kunskap om huruvida kravet på rättstrygghet uppfylls i den praktiska rättshanteringen, genom att studera kvaliteten i förundersökningsmaterial beträffande olika former av polisanmälda våldsbrott mot kvinnor i nära relation. I delstudie fyra studerades om kön konstrueras i domstolshanteringen av mål gällande mäns olika former av våld mot kvinnor i nära relationer och hur det i så fall går till.
Har du utsatts för ett sprängdåd och vill delta i en intervjustudie som Brottsoffermyndigheten genomför?

Brottsoffermyndigheten ska under våren 2025 genomföra en intervjustudie med personer som på olika sätt drabbats av sprängdåd. Syftet med studien är att ge en bild av samhällets stöd vid denna typ av händelse och bidra till förbättrade informations- och stödinsatser på området. Det är givetvis helt frivilligt att delta och namn och personuppgifter på dem som intervjuas publiceras inte i studien.

Ta mig vidare