Mäns våld mot kvinnor i nära relationer – en problematisering av det svenska rättssystemets krav på rättstrygghet åt alla
Syftet är att, med fokus på kvinnor som drabbats av mäns våld i nära relation, ur ett rätts-, genus- och folkhälsoperspektiv försöka lyfta fram och belysa eventuella hinder vid en strävan efter ökad rättstrygghet, kvinnofrid och folkhälsa.
Om projektet
Projektledare: Maria Scheffer Lindgren
Medverkande forskare: Barbro Renck, Christian Diesen
Universitet eller organisation:
Karlstads universitet
Institution eller enhet: Avdelningen för hälsa och miljö, folkhälsovetenskap
Beviljat år:
2004, 2005, 2006
Projektet består av fyra delstudier, på vilka avhandlingen bygger. I den första studerades våldsutsatta kvinnors uppbrottsprocess. I delstudie två undersöktes det psykiska hälsotillståndet och psykologiska stressreaktioner som konsekvenser av våldet samt känslan av sammanhang (KASAM) hos kvinnor som lämnat en våldsam relation. I delstudie tre var syftet att få en djupare kunskap om huruvida kravet på rättstrygghet uppfylls i den praktiska rättshanteringen, genom att studera kvaliteten i förundersökningsmaterial beträffande olika former av polisanmälda våldsbrott mot kvinnor i nära relation. I delstudie fyra studerades om kön konstrueras i domstolshanteringen av mål gällande mäns olika former av våld mot kvinnor i nära relationer och hur det i så fall går till.