Förekomst av våld hos kvinnor med svåra premenstruella besvär

Det primära syftet med denna studie är att undersöka förekomst av pågående/tidigare fysiskt våld, sexuellt våld och hot om våld hos kvinnor med svåra premenstruella besvär i jämförelse med friska kontroller och i jämförelse med andra gynekologiska patienter. Sekundära syften är att relatera förekomst av våld hos PMDD-patienter till biokemiska markörer för kronisk stress och att relatera förekomst av våld hos PMSS-patienter till förekomst av tidigare psykiatrisk sjuklighet.

Kvinnor med svåra premenstruella besvär rekryterades till studien och jämfördes med två kontrollgrupper: 1) friska kvinnor som ej sökt gynekolog och 2) kvinnor som söker för akuta gynekologiska besvär. Deltagarna rekryterades vid tre kvinnokliniker: Umeå universitetssjukhus, länssjukhuset Sundsvall-Härnösand och Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Den svenska versionen av ”Abuse Assessment Screen” användes för bestämning av våld i nära relation, förekomst av psykiatrisk sjuklighet utvärderades med en strukturerad psykiatrisk intervju, Mini International Neuropsychiatric Interview (MINI), och kronisk stress testades genom insamling av dygnskurva för kortisolutsöndring samt ett lågdos dexametasontest.

Har du utsatts för ett sprängdåd och vill delta i en intervjustudie som Brottsoffermyndigheten genomför?

Brottsoffermyndigheten ska under våren 2025 genomföra en intervjustudie med personer som på olika sätt drabbats av sprängdåd. Syftet med studien är att ge en bild av samhällets stöd vid denna typ av händelse och bidra till förbättrade informations- och stödinsatser på området. Det är givetvis helt frivilligt att delta och namn och personuppgifter på dem som intervjuas publiceras inte i studien.

Ta mig vidare